Endoskopi og koloskopi

Endoskopi og colonoscopyKoloskopi og endoskopi er nesten samme prosedyre, forskjellen er hvilken del av kroppen som undersøkes. Endoskopi er samlebegrepet for metoden, uansett hvilken kroppsåpning man undersøker. Dermed kan man si at både gastroskopi, cystoskopi og koloskopi er endoskopi, bare utført gjennom hver sin kroppsåpning. Det er den samme type slange som benyttes, et endoskop, som er en, litt over 1 meter lang fiberoptisk slange, for å se på kroppens slimhinner.

Koloskopi

Når en koloskopi utføres så innføres endoskopet gjennom endetarmsåpning, eller anus, for å undersøke innsiden av tykk- og tynntarmen. Koloskopi omtales også som anoskopi og rektoskopi.

Denne metoden er ofte omtalt blant folk som en av de mest ubehagelige undersøkelsene man kan gjennomgå, og mange kvier seg for å få den utført. I Norge får man ved undersøkelsen et avslappende middel intravenøst, men man kan likevel oppleve undersøkelsen som ubehagelig, både fysisk og psykisk. For at man skal kunne se best mulig med kameraet blåses det luft inn i tarmen, og man kan derfor også oppleve at man må «slippe ut luft» en liten stund etter at det er utført. I etterkant må man forvente å bli igjen på klinikken i opptil en time, og da kan det være lurt å slå i hjel ventetiden med litt spill Klikk her eller annen nettaktivitet.

Man foretar koloskopi for å undersøke om det kan foreligge sykelige tilstander i tarmens slimhinne, eksempelvis betennelser, godartede eller ondartede svulster, eller for å vurdere eller å ta vevsprøver, også kalt biopsi, fra de syke områdene i tarmen. Det er den foretrukne metoden for å undersøke tarmen, og er en viktig undersøkelse for å skille mellom to kroniske betennelser i tarmen; ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

Også ved oppfølging av tarmoperasjoner benyttes koloskopi, og i tilfeller med mye tykktarmkreft i familien så undersøkes andre familiemedlemmer med koloskopi. Ofte holder det ikke med bildeoverføringen, men biopsi må utføres i tillegg, for å kunne bekrefte eller avkrefte sykdom.

 
 

About the author

More posts by