Heartburn and RefluxMange nordmenn, og andre i verden, lider nesten daglig av det som kalles halsbrann. Halsbrann kalles også brystbrann, og oppstår ved at magesyre skvulper fra magesekken og opp i spiserøret, altså at syren forflytter seg feil vei i fordøyelsessystemet. Selve denne strømningen feil vei, er det som kalles refluks, og det medisinske navnet for denne tilstanden er gastoøsofageal reflukssykdom, eller GØRS.

De aller fleste har ved en eller flere anledninger opplevd et tilfelle av halsbrann, men når tilstanden medfører at reflukssymptomene blir så plagsomme at de gir behov for behandling og eller redusert livskvalitet, så kaller man det en sykdom. Det kan også forårsake betennelsesforandringer i slimhinnene i nedre del av spiserøret, som et resultat av langvarig utsettelse for magesyren.

Årsakene til at man utvikler GØRS er mange, men hovedårsaken er gjerne slapp lukkemuskel mellom spirerør og magesekk. Andre faktorer som kan spille inn er tilstander med økt trykk i magen, så som graviditet, forstoppelse, vektøkning eller problemer med prostata. Videre kan alkoholmisbruk og røyking medvirke til GØRS, eller også mellomgulvsbrokk. Ved mellomgulvsbrokk har man fått en utposning av magesekk opp gjennom mellomgulvsmuskelen, utposningen medfører videre svekking av lukkemekanismen, og hele 50-70 prosent av de med GØRS har en slik brokk.

Veldig lite kan gjøres for å behandle selve tilstanden, men mye kan gjøres for å lindre symptomene, og å hindre forverring. Majoriteten av tiltakene handler om endring av kosthold og livsstil, så som hvilke matvarer man spiser, og det å spise små måltider, og å unngå store inntak av nikotin og alkohol, da særlig i konsentrert form. Videre bør man ha et regelmessig mønster i hverdagen, unngå arbeidsstillinger som forverrer tilstanden – eksempelvis framoverbøyde stillinger – og man bør holde seg i god fysisk form og unngå overvekt. Tyggegummi ser også ut til å hjelpe, da det øker spyttproduksjonen og dermed demper syren.