gastritisMagekatarr er, i motsetning til ordets rette betydning, ingen betennelse i magen. Selve ordet katarr betyr betennelse, og det fleste med barn kjenner til hvordan øyekatarr fører til økt slimproduksjon i øyet. Det som ofte omtales som magekatarr er derimot det som på legespråket heter dyspepsi.

Dyspepsi kjennetegnes ofte ved smerter og ømhet i mageregionen, og de fleste opplever det i løpet av livet. For de få som blir veldig plaget av det og oppsøker lege, blir de fleste beroliget av at det ikke er noe alvorlig galt med dem, og får dessverre beskjed om at det ikke finnes noen forklaring på symptomene.

Spesialister på mage- og tarmsykdommer kan videre bruke et gastroskop for å undersøke magen, for å se om det er sånn at pasienten har sår (ulcera eller magesår) eller svulster i slimhinnen, som en mulig forklaring. Om ingen av delene er til stede kalles dette for non-ulcer dyspepsi, eller funksjonell dyspepsi om man har hatt plagsomme symptomer i mer enn tre måneder uten at det kan forklares hva som er galt.

Selv om man ikke vet hva som forårsaker symptomene, annet enn at man vet at det ikke er noe farlig, så kan symptomene være plagsomme å leve med, særlig over lengre tid. Generelt er man gjerne plaget med ubestemmelige smerter og ubehag i mageregionen. Videre opplever mange å gå med konstant kvalme, og man kan oppleve tidlig metthetsfølelse og dårlig matlyst. Det viktigste for pasientene er å bli informert om hva de selv kan gjøre for å redusere symptomene og plagene.

Særlig er det livsstil og kosthold som er viktig når man må se seg nødt til å leve med magekatarr. Røyking og høyt alkoholinntak frarådes sterkt, et rolig og balansert liv uten stress kan hjelpe, samt å holde seg unna matvarer som inneholder mye fett, sterke krydder og syre, så som sitrusfrukter og juice, sjokolade, kaffe og andre lignende matvarer.