Flexible medical endoscopeGastroskopi er en undersøkelse om etter sigende skal være både ufarlig for pasienten og enkel å gjennomføre for medisinsk personell. Det er det for så vidt ikke noen grunn til å tvile på, men de aller fleste pasienter vil oppleve undersøkelsen som særdeles ubehagelig. Undersøkelsen går nemlig ut på at det føres en slange ned gjennom halsen (svelget) på pasienten. Slangen kan se ganske fryktinngytende ut for den er faktisk om lag en centimeter tykk. At det å få en slik slange ned gjennom svelget er noe som hos de fleste mennesker vil fremkalle ubehag og regelrette brekningsfornemmelser, er neppe overraskende selv om det normalt vil bli gitt lokalbedøvelse i halsen. Dessuten får man gjerne medisin som skal virke beroligende og avslappende. At pasienten klarer å slappe av tross ubehaget, er veldig viktig. Ellers er det så godt som umulig å få gjennomført gastroskopien.

Filmer pasienten fra innsiden

Slangen føres videre ned i magesekken. Dens ytterste del er bøyelig og utstyrt med et ørlite «kamera» som gjør at man bokstavelig talt kan filme pasienten fra innsiden. Signalene fra slangens sensorer sendes til en skjerm slik at legen får et umiddelbart bilde av tilstanden i spiserør, mage og i tolvfingertarmen og på den bakgrunn lettere kan stille en diagnose eller bestemme videre behandling. Undersøkelsen gjennomføres altså for å kartlegge de nevnte organene for eventuelt å kunne avdekke noe unormalt som kan forklare pasientens symptomer eller påvise eventuelle sykdommer som f.eks. brokk, magesår eller kreft i magesekken.

Gastroskopi oppfattes som sagt som en relativt enkel undersøkelse og den tar ikke mer en opptil ti minutter. Normalt gjennomføres den på et sykehus, men det betyr ikke at pasienten trenger å legges inn for å få den gjort. Det er med andre ord en undersøkelse som normalt vil bli gjennomført poliklinisk slik at pasienten kan gå hjem når hun eller han har hentet seg tilstrekkelig.